"Λέμε την αλήθεια στην εξουσία"

 "Το να αγνοούμε τις γυναίκες και να τις αποκλείουμε από την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με το να στερούμε από το σύνολο του πληθυσμού κάθε κοινωνίας το ήμισυ των δυνατοτήτων του"

Απόσπασμα από την ομιλία της Σιριν Εμπαντί ,τελετή απονομής βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2003



Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η παρουσία και παρουσίαση του σχολείου μας στο 7ο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού προγράμματος "ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ" του ιδρύματος ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ που έλαβε χώρα στις 18 Μαρτίου 2019 και στο οποίο συμμετείχαν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία  απ΄όλη τη χώρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρόεδρος του ιδρύματος Robert Kennedy, κυρία Kerry kennedy, η πρέσβειρα καλής θέλησης της Unesco και πρόεδρος του ιδρύματος "Μ.Β. Βαρδινογιάννη", κυρία Μ. Βαρδινογιάννη, η σύζυγος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης και πολλά άλλα σημαίνοντα πρόσωπα από όλους τους χώρους.

Οι μαθητές με μια συγκλονιστική ερμηνεία με λόγο και κίνηση παρουσίασαν δρώμενο εμπνευσμένο από τη δράση της Σιρίν Εμπάντι (Νόμπελ Ειρήνης 2003), με θέμα τις αγωνίες της έγκλειστης γυναίκας ,της αποκλεισμένης από κάθε είδους κοινωνική ζωή. Η κατευθυντήρια παιδαγωγική αρχή της παρουσίασης μας στηρίχθηκε στην επαφή των μαθητών της γ Γυμνασίου με τις δύο ηρωίδες -πρότυπα μέσα από τη Λογοτεχνία και την Τραγωδία που διδάσκονται στην τάξη τους .Ελένη ,σύμβολο καταραμένης ομορφιάς που οδήγησε σε ένα πόλεμο. Γυναίκα που κατηγορήθηκε και ποθήθηκε. Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Ζακυνθινή αρχόντισσα που ΄΄θάφτηκε ΄΄ζωντανή σε μια κοινωνία απάνθρωπης αυστηρότητας ,παραγνωρισμένο λογοτεχνικό ταλέντο που είχε την ατυχία - για την εποχή της -  να γεννηθεί γυναίκα.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με εικαστικές δημιουργίες των μαθητριών της κατεύθυνσης των εικαστικών Α’ Λυκείου.

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:

Γιαννοπούλου Τερψιχόρη ΠΕ 05, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Κρεμμύδη Φιλιππίνα ΠΕ 02, φιλόλογος,

Μπολιεράκη Κωνσταντίνα ΠΕ 08,εικαστικός

Μυλώνης Κωνσταντίνος ,Καθηγητής Δραματικής Τέχνης

Πανονίδου Ελπίδα ΠΕ 08 ,εικαστικός

 

‘Ελαβαν μέρος στο σεμινάριο και παρουσίαση οι μαθητές :

Αλεξανδρίδου- Ζηλάκου Υακίνθη

Γελαδάρη Χρύσα

Επισκόπου Νιόβη

Ζαραϊδώνη Κωνσταντίνα

Ζαφειράκη Κωνσταντίνα

Καντερέ Ελένη

Καούρη Βασιλική

Νικόλας Πέππας

Γκολφινοπούλου Αποστολία

Αλεξίου Μαρία-Ελένη

Λιάκη Αθηνά

Κωνσταντάκη Ελένη

Ζαχαριάδου Ευαγγελία-Ελένη

Νικολούλιας Ίων

Η εκδήλωση προβλήθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια

στον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και μέσω των τηλεοπτικών σταθμών Alpha   και Star

   
© 2012 - Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα