Οργάνωση και συντονισμός, οι καθηγήτριες των Εικαστικών Μ.Μαραβελάκη και Ε. Πανονίδου και η φιλόλογος Α. Βασιλοπούλου.
Χώροι έκθεσης:
α) 1η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου(HELEXPO, Μαρούσι) 1-02-08 έως 4-2-08,
β) Δημαρχείο Γέρακα 21-3-08 έως 10-4-08,
γ) 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης(HELEXPO, ΔΕΘ) 29-5-08 έως 1-6-08,
δ) Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ιούνιος, Ιούλιος 2009.
Σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή 31-5-2008, "Ο Μπρούτο κάτι έχει να μας πει"
Τα χειροποίητα εικονογραφημένα βιβλία με θέμα το ρατσισμό φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ) στην 1η Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου στο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO στην Αθήνα από την 1η ως τις 4 Φεβρουαρίου 2008. Τριάντα μαθητές της Γ γυμνασίου από την κατεύθυνση των εικαστικών και του χορού, παρουσίασαν μια σειρά από δέκα βιβλία που έγραψαν και εικονογράφησαν οι ίδιοι σε ομάδες. Τα βιβλία ήταν αποτέλεσμα μιας διαθεματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και του Εικαστικού Εργαστηρίου,το οποίο ασχολείται με το σχεδιασμό και την εικονογράφηση βιβλίου. Για τη δημιουργία των βιβλίων οι μαθητές χρησιμοποίησαν ποικίλες τεχνικές (τρισδιάστατα βιβλία, ευρηματικές κατασκευές εξωφύλλων, δημιουργία περιοδικών κόμικς, ευφάνταστα παραμύθια, χρήση κολάζ), συνδυάζοντάς τες με τα δικά τους σχόλια, άλλοτε σκληρά κι άλλοτε με χιούμορ κι ευαισθησία.
Μέσα από αυτά τα χειροποίητα βιβλία οι μαθητές εξέφρασαν μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και παράλληλα ευαισθητοποίησαν με το δικό τους τρόπο τους συμμαθητές τους και γενικότερα τους συνομηλίκους τους.
Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που σημειώθηκε στη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ, όπου παρουσιάστηκαν τα χειροποίητα βιβλία, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, κ. Κατρίν Βελισσάρη, πρότεινε να φιλοξενηθεί αυτή η σειρά των βιβλίων στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το Μάιο του 2008, εμπλουτισμένη και με άλλες ιδέες καθώς και με φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα παρουσίαζε την εξέλιξη της εργασίας των μαθητών. Πράγματι, η κινητή έκθεση, αφού εμπλουτίστηκε με άλλα δέκα καινούρια βιβλία, τα οποία φιλοτέχνησαν με πολύ ενθουσιασμό μαθητές από την κατεύθυνση των εικαστικών, της Αγυμνασίου και της Αλυκείου, συνέχισε το ταξίδι της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Βιβλίου (29-5 έως 1/6/2008).Μάλιστα, το Σάββατο 31/5/2008 το πρωί οι υπεύθυνες καθηγήτριες και τέσσερις μαθητές-δημιουργοί παρουσίασαν τα χειροποίητα βιβλία τους και προέβαλαν ένα δεκάλεπτο βίντεο σχετικό με τα βιβλία με τίτλο: «Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, φυτώριο αντιρατσιστικών συνειδήσεων », το οποίο έφτιαξε ένας μαθητής της Γγυμνασίου, ο Γιώργος Χριστοδούλου, από την κατεύθυνση του θεάτρου.
Μέχρι τώρα η έκθεση έχει φιλοξενηθεί και στο Δημαρχείο Γέρακα, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού(21 Μαρτίου), ο Δήμαρχος Γέρακα, κ. Ζούτσος, προχώρησε στην έκδοση σε 1000 αντίτυπα του χειροποίητου βιβλίου-κόμικ «Λέτε να υπάρχει ελπίδα;» Του Στέφανου Μακρή, μαθητή της Γγ / σίου. Επίσης η έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας τον Ιούλιο του 2008, στον Πολιτιστικό Σεπτέμβριο του Δήμου Γέρακα Ανατολικής Αττικής το Σεπτέμβριο του 2008.
Η κινητή έκθεση βιβλίου συνεχίζει, λοιπόν, το ταξίδι της, στη διαδρομή βελτιώνεται κι αυξάνεται συνεχώς με νέες συμμετοχές μαθητών. Κι όταν δεν «κινείται», ξεκουράζεται στη βάση της, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα.
ΒιβλιοΕΤ.ΤΕΧΝΕΣ - εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 15/6/2008
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
Ο Υπουργός Πολιτισμού κος Μιχάλης Λιάπης επισκέφτηκε την έκθεση χειροποίητων βιβλίων των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα.
Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού
στην έκθεση χειροποίητων βιβλίων 4/2/2008 εφημερίδα Έθνος