Συμμετοχές μαθητών μας στα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων "Μasterclasses 2021"
Μαθητές/τριές μας της Γ΄ Προσανατολισμού Θ.Σ. πήραν μέρος στο επιμορφωτικό πρόγραμμα "Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων"
Τα ονοματεπώνυμα των μαθητών/τριών μας όπως και η εξέλιξη συμμετοχής τους φαίνονται εδώ
Παράλληλα, αρκετοί μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου παρακολούθησαν αντίστοιχο πρόγραμμα, «Επιστήμονες για μία ημέρα» στο πλαίσιο των Masterclasses που διοργάνωσαν τα ερευνητικά κέντρα CERN και GSI, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, για τη συμβολή της Φυσικής επιστήμης στην Ιατρική Θεραπεία.
Για την εμπειρία του αυτή γράφει ο Γιώργης Βαλαλάκης (τμήμα Α1).
"Ποτέ κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση ότι η γνώση που αφορά τη φυσική στην ιατρική έχει αδιαμφισβήτητη σημασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Με αφορμή την ευκαιρία που μου δόθηκε, να παραβρεθώ σε ένα εξειδικευμένο διαδικτυακό μάθημα από τους ερευνητές του CERN, για τη χρήση της Φυσικής επιστήμης πάνω στην Ιατρική Θεραπεία, με πρωτοβουλία της δημόσιας βιβλιοθήκης Βέροιας, θα ήθελα κι εγώ να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Αρχικά, το πρόγραμμα αποτελούνταν από 3 συνεδρίες που είχαν άμεση σχέση με την ενημέρωση των μαθητών από όλη την Ελλάδα και ταυτόχρονα μαθητών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες(οι δύο πρώτες συνεδρίες ήταν ξεχωριστές για κάθε χώρα) για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζουν φυσική στην ιατρική και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Στην πρώτη συνάντηση αναφέρθηκε οτιδήποτε συμβάλλει στην αντιμετώπιση των όγκων. Για παράδειγμα, τονίστηκε το πείραμα ALICE της CERN με τον επιταχυντή που πειραματίζεται στην σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, μια φράση που προσωπικά είχα ακούσει μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας! Έπειτα αναφέρθηκαν και άλλα παρόμοια συστήματα, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια καταπληκτική ζωντανή μετάδοση στον πυρήνα του ALICE κι έγινε συσχέτιση με την ιατρική και τον καρκίνο. Ειδικότερα, σημειώθηκε πως ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που πλήττει την ανθρωπότητα και είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί. Έτσι, έχουν βρεθεί νέες θεραπείες που αξιοποιούν τα προαναφερόμενα προγράμματα φυσικής, έχουν ιδρυθεί κέντρα αντιμετώπισης και προβλέπεται συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοιου είδους εξελίξεις.
Η δεύτερη συνεδρία ήταν ένα απερίγραπτο μάθημα ζωντανής μετάδοσης και παρουσίασης από όλα τα μέλη όλων των χωρών. Το μάθημα αυτό όχι μόνο ενημέρωνε τους μαθητές για την αντιμετώπιση όγκων μέσω τους προγράμματος matRad (πρόγραμμα δημιουργίας θεραπείας), αλλά και τους εξοικείωσε με τη διδασκαλία χρήσης του. Το συγκεκριμένο μέρος ήταν το αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μου, καθώς ήταν εκμάθηση από ειδικούς ενός προγράμματος που δημιουργεί θεραπείες για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Παράλληλα, οι ειδικοί ήταν όχι μόνο πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, αλλά και είχαν την υπομονή να μας βοηθήσουν σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος. Τέλος, στην τρίτη συνεδρία συμμετείχαν πολλοί ερευνητές και μαθητές από όλη την Ευρώπη και παρουσιάστηκαν στην αγγλική γλώσσα τα ευρήματα κάθε χώρας.
Συμπερασματικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν μοναδικό και μια αξέχαστη εμπειρία. Πόσο συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να περιηγηθούμε σε ένα εργαστήριο της CERN ή να δημιουργήσουμε θεραπείες για τον καρκίνο; Αδιαμφισβήτητα διεύρυναν τους γνωστικούς μας ορίζοντες και συνέβαλαν στην καλύτερη γνώση και ευαισθητοποίηση για το σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα του καρκίνου.
Για μένα προσωπικά, οι πληροφορίες και οι γνώσεις που μοίρασε το εξειδικευμένο διαδικτυακό μάθημα ήταν τόσο ενδιαφέρουσες που με οδήγησαν σε προσωπικό αναστοχασμό για το θέμα αυτό."
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 1016