ΤΕΧΝΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ [Ομάδα SILVA]

Στο πλαίσιο της Συνδιοργάνωσης του Διεπιστημονικού Συνεδρίου "Τέχνη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" (Μάιος 2009) που οργανώθηκε από το Ευγενίδειο Ίδρυμα και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής,οι μαθητές και οι καθηγητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με τρόπο παιδαγωγικό την  καταστροφή του Δάσους και του Περιβάλλοντος   και να αναπτύξουν  τις απόψεις τους δημιουργικά, έχοντας τις τέχνες ως εργαλεία υλοποίησης.
Έτσι, η ομάδα Silva εμπνεύστηκε την ιδέα  ενός αυτοσχέδιου ολοκληρωμένου μουσικού δρώμενου και το παρουσίασε στα εγκαίνια του Συνεδρίου.  Χρησιμοποιώντας το μουσικό στυλ της χιπ χοπ μουσικής έγραψε δικούς της στίχους και συνέθεσε τη δική της μουσική, που σε συνδυασμό με την δύναμη της εικόνας, δημιουργώντας ένα Video clip, προσπάθησε  να μεταφέρει του προβληματισμούς της, τις ανησυχίες της και να διαμαρτυρηθεί.  Με τη χρήση αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων χρησιμοποιώντας αντικείμενα του δάσους όπως πέτρες, ξύλα, φύλλα κλπ μιμήθηκαν ήχους του δάσους και της φύσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν ένα ηχοτοπίο από  κελαηδίσματα πουλιών, ζώων, ήχους του νερού, ανακαλώντας ξεχασμένες μνήμες της φύσης. Από την άλλη μέσω της σωματικής αυτοσχέδιας κίνησης προσπάθησε να απελευθερώσει πρωτογενή ένστικτα αυτό-προσδιορισμού του ατόμου μέσα στο φυσικό του περιβάλλον.

Η ομάδα προσπάθησε να καινοτομήσει και να δημιουργήσει μέσα από την «ανήσυχη» σκέψη της. Προσπάθησε να πει αλήθειες και να προβληματίσει. Σκοπός της ήταν και είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα που αφορούν στη προστασία του περιβάλλοντος και να τους μετατρέψει σε ενεργούς πολίτες που σκέπτονται  και πράττουν.

βλ. σε video το μουσικό δρώμενο της ομάδας SILVA

 

 

 

   
© 2012 - Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα