Στην έκθεση του Θ. Παπαγιάννη

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο (Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012).

Ο γνωστός εικαστικός δημιουργός και Διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Θεόδωρος Παπαγιάννης ξενάγησε μαθητές και μαθήτριες της Β΄ γυμνασίου του σχολείου μας (κατεύθυνση εικαστικών και θεάτρου) στην τελευταία έκθεσή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου με την αμεσότητα και την απλότητα των λόγων του μύησε τα παιδιά στους συμβολισμούς των εκθεμάτων του με επίκεντρο τον άρτο, διπλή προσφορά από το Θεό στον άνθρωπο (θεία κοινωνία) και από τον άνθρωπο στο Θεό (πρόσφορο).

 

Τα γλυπτά από διάφορα υλικά τα οποία παριστούν υπερφυσικές και υπερμεγέθεις μορφές πνευματικών ταγών, θεών ή ηρώων και ποιητών, εντυπωσίασαν όλους μας. Τα παιδιά τα οποία, ακολουθώντας τις παροτρύνσεις των καθηγητριών - εικαστικών Κ. Πρεβεδουράκη και Κ. Μπολιεράκη συνομίλησαν με τον καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας το θαυμασμό και τις απορίες τους, εκφράζοντας τις απόψεις και τα ερωτήματά τους για τη σημασία των έργων και τα υλικά κατασκευής τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες στάθηκαν στους δύο διαδρόμους που χώριζαν τους μεταφυσικούς ηγέτες του πολιτισμού από την μακρά πομπή των μικρών πήλινων μορφών, που πρόβαλαν μέσα από το σκοτάδι της «αβύσσου» και κατευθύνονταν προς τον ζωογόνο Άρτο, διεκδικώντας την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

 

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας, αφού ευχαριστήσαμε τον δημιουργό για την εμπειρία που μας πρόσφερε, τον προσκαλέσαμε να επισκεφθεί το σχολείο μας, για να έχουμε μία ακόμη φορά την ευκαιρία να διδαχθούμε από την ευαισθησία και τη γνώση του. Αντίστοιχα, με ειλικρινή χαρά αποδεχθήκαμε τη δική του πρόσκληση να επισκεφθούμε το εργαστήρι του.

Λεπτομέρειες
   
© 2012 - Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα