Θεσμικό πλαίσιο

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα λειτουργεί στο Γέρακα του δήμου Παλλήνης Αττικής από το Σεπτέμβριο του 2004. Είναι το πρώτο σχολείο αυτού του τύπου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και έχει σκοπό τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση της παρεχόμενης γενικής παιδείας μέσα από την  καλλιέργεια  των δεξιοτήτων των μαθητών για τις τέχνες και την ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντός τους για αυτές. Κάθε χρόνο, η εισαγωγή μαθητών στην Α Γυμνασίου γίνεται κατόπιν εξετάσεων. Το καθημερινό ωράριο μαθημάτων περιλαμβάνει  έως και 8 διδακτικές ώρες (08:30 - 14:40). Στο σχολείο λειτουργούν οι εξής καλλιτεχνικές κατευθύνσεις: Εικαστικών Τεχνών, Θεάτρου - Κινηματογράφου, Χορού. Στην κατεύθυνση των Εικαστικών επιδιώκεται η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της έκφρασης και του πειραματισμού με χρήση ποικίλων υλικών και μέσων. Στα εργαστήρια του σχολείου οι καλλιτέχνες-εκπαιδευτικοί εξοικειώνουν τους μαθητές με τις αισθητικές αξίες της τέχνης, ενισχύουν την ικανότητα τους να προσεγγίζουν το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον, να διερωτώνται και να αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι σε ενέργειες που επηρεάζουν τη ζωή μας. Στην κατεύθυνση του Θεάτρου - Κινηματογράφου το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην επίτευξη αρμονικής σχέσης με το σώμα το οποίο ως εργαλείο συνειδητοποίησης θα αποτελέσει στη συνέχεια μέσο σπουδής και έκφρασης αισθήσεων, ψυχικών καταστάσεων, ερμηνευτικών προσεγγίσεων διαφόρων ρόλων. Οι μαθητές διδάσκονται υποκριτική, φωνητική, βασικές αρχές σκηνοθεσίας, κινηματογραφικής τεχνολογίας - μοντάζ όπως και computer animation. Στην κατεύθυνση του Χορού τα μαθήματα αφορούν σε βασικές ασκήσεις διδασκαλίας κλασικού μπαλέτου, μοντέρνου και παραδοσιακού χορού.  ενώ σταδικά οι μαθητές - μέσω μεθοδευμένων ασκήσεων - οδηγούνται σε δραματουργική επεξεργασία ενός έργου, αποκτώντας βιωματική εξοικείωση  με τους ρυθμούς, τα μουσικά μέτρα και τις αξίες αλλά και  στοιχειώδεις γνώσεις για τη θεωρία και Ιστορία της Μουσικής.

-Στον ιστοτόπο της Ευρωπαϊκής Μονάδας του Δικτύου πληροφόρησης και ανάλυσης των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων και πολιτικών ΕΥΡΥΔΙΚΗ, βρίσκονται οι Δομές των Ευρωπαίκών Εκπαιδευτικών Συστημάτων κατά το έτος 2018/9, όπου παρέχονται πληροφορίες και για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Το δίκτυο "Ευρυδίκη" δημιουργήθηκε το 1980 και συντονίζεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EACEA) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΤΤΙΚΗΣ -   ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ  -  ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ  -  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤ. ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ (πληροφορίες για Εισαγωγικές και Κατατακτήριες εξετάσεις) - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ  -     ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  (Πληροφορίες για Όρια Απουσιών)

   
© 2012 - Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα