XENOS PROJECT

Xenos project : Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται.

            Μέσα σε όλη αυτή τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, σημειώνονται ακόμη δείγματα της συμφιλιωτικής δύναμης του πολιτισμού στο χώρο και των δημόσιων σχολείων. Ως τέτοιο δείγμα θεωρούμε και την ολοκλήρωση ενός τρίχρονου Ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γέρακα καθώς και με το Λύκειο του Λαυρίου τα οποία δύο σχολεία εκπροσώπησαν τη χώρα μας.

            Το Xenos ? Intergration and Diversity / Youth and Democracy in Europe, Olympic contest for openess, tolerance and equal opportunities είναι ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Ένωση, τo Bundesministerium fur Arbeit und Sociales, το Europaischer Sozialfonds fur Deutschland και τη γερμανική εταιρεία WEQUA Lauchhammer GmbH καθώς και άλλες γερμανικές υπηρεσίες τοπικού χαρακτήρα. Αποφασιστικό ρόλο για τη διοργάνωση του προγράμματος έπαιξε ο κ. Σωκράτης Γιάπαπας, διευθυντής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Βραδεμβούργου και στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος προσωπικά φρόντισε για τη συμμετοχή της χώρας μας εξ αρχής και κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ο ίδιος είχε και όλη την ιδέα της Ολυμπιάδας.

            Διήρκεσε από τον Ιούνιο του 2008 ως τον Ιούνιο του 2011 και έλαβε χώρα στο Lauchhammer της Γερμανίας, μία μικρή πόλη κοντά στο Βερολίνο. Συμμετείχαν από 10 έως 12 χώρες με εκπροσώπηση δύο σχολείων από κάθε χώρα. Κάθε σχολείο έστειλε έναν καθηγητή και δύο μαθητές. Όλοι αυτοί φιλοξενήθηκαν στο Ολυμπιακό χωριό το οποίο στεγάστηκε σε ξενώνες και ξενοδοχεία για μία εβδομάδα στο τέλος Ιουνίου, μετά δηλαδή τη λήξη των εξετάσεων των μαθητών. Το πρόγραμμα αφορούσε και μαθητές Λυκείου αλλά και μαθητές επαγγελματικών σχολών μετά το Λύκειο. Στόχος του ήταν οι νέοι άνθρωποι που πρόκειται να μπουν στην επαγγελματική ζωή να μάθουν για τις προοπτικές σε διάφορες χώρες και για τις επαγγελματικές εμπειρίες που προσφέρονται στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, στόχος ήταν να βιώσουν κοινές εμπειρίες, να κάνουν κοινές δραστηριότητες, να διασκεδάσουν και τέλος, να υπηρετήσουν την Ευρωπαική ιδέα της ανοχής, της διαπολιτισμικότητας και της συνεργατικής μάθησης.

            Στο Ολυμπιακό χωριό πραγματοποιήθηκε κάθε χρονιά τελετή έναρξης με αφή της Ολυμπιακής φλόγας και ήταν έντονη η αξία του υγιούς ανταγωνισμού μιας Ολυμπιάδας, ενός διαγωνισμού δηλαδή που είχε κάθε φορά άλλο θέμα. ενώ Κατά τη χρονιά 2009-10 το θέμα ήταν "My vocation. Why did I chose this vocation for my professional education? " ενώ τη χρονιά 20010-11 το θέμα ήταν "The blue lemon" δηλαδή εστίαζε στη διαφορετικότητα και την αποδοχή της από το σύνολο. Εκεί οργανώθηκαν πολλές κοινές δραστηριότητες για καθηγητές και μαθητές χωριστά αλλά και μαζί. Επισκέψεις, μπάνια σε λίμνη, κατασκευή κανό, παρακολούθηση ταινιών, πάρτυ και άλλα ενίσχυσαν τις σχέσεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Ταυτόχρονα κοινά επιμορφωτικά σεμινάρια επιβεβαίωσαν ότι καθηγητές και μαθητές αντιμετωπίζουν κοινά ζητήματα, διαφοροποιημένα βέβαια ανά χώρα.

            Το Καλλιτεχνικό Σχολείο πήρε κατά την πρώτη χρονιά το δεύτερο βραβείο και κατά τη δεύτερη χρονιά το δεύτερο βραβείο. Κατά τη φετινή χρονιά προετοίμασε με μεγάλη επιτυχία ένα χορευτικό δρώμενο με θέμα το παραμύθι της Χιονάτης και το βιντεοσκόπησε, ενώ συνδύασε και τις ζωγραφικές δυνατότητες ενός Κούρδου μετανάστη που ζει στον καταυλισμό του Λαυρίουκαι ενσωμάτωσε τα σκίτσα του. Κατά την παρουσίαση οι μαθήτριες δραματοποίσησαν τμήματα του χορευτικού και έδωσαν μία σπάνια αισθητική απόλαυση στους παρευρισκόμενους. Υπεύθυνη καθηγήτρια για όλην την παρουσίαση και συνοδεύουσα τα παιδιά ήταν η κ. Β. Καραμπέτσου, φιλόλογος.

 Την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 οι υπεύθυνοι του προγράμματος και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας WEQUA επισκέφθηκαν τα δύο σχολεία που συμμετείχαν. Την Τετάρτη έγινε η κεντρική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου με διοργάνωση του σχολείου του Λαυρίου.

            Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 η ομάδα των γερμανών υπευθύνων επισκέφθηκε το Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γέρακα. Στο πρώτο διάλειμμα ήπιαν καφέ με τους καθηγητές του σχολείου και ξεναγήθηκαν στο σχολείου. Εκεί τους υποδέχτηκε η διευθύντρια του σχολείου κ. Γκέκα, η οποία αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας αλλά και στην πίστη ότι ο πολιτισμός που υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το Σχολείο μας έχει τεράστια δύναμη. Τους καλωσόρισε η αντιδήμαρχος κ. Βαμβουνάκη η οποία είπε ότι ο δήμος του Γέρακα ενισχύει και επαινεί τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης μίλησε και ο εκπρόσωπος της σχολικής επιτροπής κ. Λιακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε για την ευκαιρία που δόθηκε στους μαθητές μας. Ο διευθυντής της εταιρείας ευχαρίστησε για την υποδοχή και είπε ότι είναι ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες στο μέλλον.

            Στη συνέχεια, όλοι μαζί παρακολούθησαν δείγματα των τριών καλλιτεχνικών κατευθύνσεων του σχολείου μας :"Τα προσωπεία και οι 50 κόρες" (ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα τους γάμους των ανήλικων κοριτσιών σε τριτοκοσμικές χώρες από την κατεύθυνση θεάτρου της Α Λυκείου), δύο παραδοσιακούς χορούς από την κατεύθυνση χορού της Β Γυμνασίου  και ένα μάθημα ελεύθερου σχεδίου από την κατεύθυνση εικαστικών της Β Λυκείου του σχολείου μας.

            Ακόμη τούς δόθηκαν ως δώρα χειροποίητα κεραμικά και χαρακτικά των μαθητών του σχολείου καθώς και δώρα από το σύλλογο γονέων του σχολείου.

Κατόπιν, επισκέφθηκαν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ξεναγήθηκαν από ξεναγό στη γλώσσα τους και περπάτησαν ως την Πνύκα για να δουν από μακριά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μια και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί λόγω της απεργίας.

            Έζησαν από κοντά την κατάσταση και την αναστάτωση της σύγχρονης Ελλάδας και κατανόησαν πολλά. Πολλές συζητήσεις έγιναν επί των σημερινών προβλημάτων και η επαφή αυτή ωφέλησε και τις δύο πλευρές.

            Ευχόμαστε και στο μέλλον να επαναληφθεί αυτό το πρόγραμμα που τώρα αναζητεί χρηματοδότηση για να συνεχιστεί και ελπίζουμε ότι μέσα από τέτοιες εμπειρίες δίνουμε και στους ξένους να κατανοήσουν το χαρακτήρα και τις ιδιαίτερες πλευρές μας, μακριά από τηλεοράσεις και ΜΜΕ που εξυπηρετούν πολλές φορές άλλους στόχους.

Διευθύνσεις ηλεκτρονικές

www.xenos-judo.de

 

 

(άρθρο στην εφημερίδα Η Φωνή του Γέρακα της Β. Καραμπέτσου, υπεύθυνης του προγράμματος για το Καλλιτεχνικό σχολείο κατά τα σχολικά έτη 2009-11)

 

Συμμετέχοντες την δεύτερη χρονιά: Αγγέλικα Πετρακάκη, Αριστέα Ρέλλου

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Βασιλική Καραμπέτσου

 

Συμμετέχοντες την τρίτη χρονιά : Μαρίνα Πλάκα ? Καραπέτη, Μαρία Κυριακίδου

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Βασιλική Καραμπέτσου


Λεπτομέρειες
   
© 2012 - Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα