e-Twinning 2018 Βραβείο - «MIRRORS: Making Integration a Reflective Responsible Opportunity for a Rightful Society»

Βραβεία Etwinning 2018-«MIRRORS: Making Integration a Reflective Responsible Opportunity for a Rightful Society»

Εθνική και Ευρωπαϊκή Ταυτότητα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα για το έργο

«MIRRORS: Making Integration a Reflective Responsible Opportunity for a Rightful Society»

 

Το έργο αναπτύχθηκε κατά τα έτη 2016-2018 με τη συμμετοχή μαθητών της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου των μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας:

Φυντανίδου Τριανταφυλλιά, Γιαννοπούλου Όλγα, Παβλιτσένκο Ελένη και

της Διευθύντριας κα Γκέκα Πολυτίμης.

Επικεντρώθηκε στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής και διαπολιτισμικής επίγνωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την προώθηση της ένταξης και της ένταξης μέσω της εφαρμογής πειραματικών πρακτικών διδασκαλίας / εκμάθησης.

«Παράθυρα» στον κόσμο οι καθρέφτες αυτογνωσίας και μνήμης

Η κεντρική ιδέα του έργου μας "MIRRORS" ήταν η μετατροπή του «καθρέφτη» (όπου βλέπουμε τον εαυτό μας) σε «παράθυρο» (από όπου βλέπουμε τον κόσμο και τους άλλους) χρησιμοποιώντας ως όχημα/μέσο για αυτόν τον μετασχηματισμό κυρίως την τέχνη (μορφές της). Οι μαθητές μας ενθαρρύνθηκαν κοιτάζοντας στον «καθρέφτη» να εξερευνήσουν ποιοι είναι/από πού έρχονται, ποιες αξίες και κανόνες τους χαρακτηρίζουν και μετά να προσπαθήσουν να τον ανοίξουν ώστε να γίνει «παράθυρο» που θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως τι μπορώ να μάθω εγώ από τους άλλους και τι μπορούν να μάθουν αυτοί από μένα. Η διαπολιτισμική ανταλλαγή που επιδιώχθηκε, επικεντρώθηκε στους μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας- όπως οι παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, εικαστικά)- που δίνουν «λόγο» και εκφραστικές/επικοινωνιακές δυνατότητες ακόμη και σε όσους δεν είναι ικανοί - ακόμη -να μιλούν τη «γλώσσα». Και αυτό φάνηκε ότι βοήθησε πολύ όλων τους μαθητές των Σχολείων, ιδιαίτερα κατά τις διακρατικές συναντήσεις (που έγιναν στην Κύπρο, την Πολωνία και Ιταλία) όπου συναντήθηκαν με τους συνομηλίκους τους για να παρουσιάσουν αποτελέσματα του έργου τους αλλά και να διαμορφώνουν μαζί άλλα.

Για την δουλειά μας αυτή τιμηθήκαμε με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας

Λεπτομέρειες
   
© 2012 - Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα